· 

COVID - Wat doet thuisisolatie met je?

Sinds een paar maanden is de wereld in de ban van een nieuw fenomeen, COVID-19. Grenzen sluiten, landen gaan in lock-down en de economie komt langzaam tot stilstand. Het prive als zakelijk leven staat op zijn kop. Het ‘normale’ is compleet veranderd, want wat is in deze tijd nog normaal? Zoveel mogelijk thuisblijven en de 1,5 meter maatschappij lijken de nieuwe normen van deze tijd te zijn. En dat is zwaar, want hoe pas je je hierin aan?

 

Optimistisch in de Corona crisis

Misschien ben je een optimist en brengt deze periode jou veel kansen. Geen reistijd betekent bijvoorbeeld ruimte om verzaakte projecten op te pakken. Je bedrijf eens goed analyseren of taken met lage prioriteit aanpakken. Klusjes in huis, tuin of extra tijd voor het gezin. Ook biedt het kansen om met extra focus aan je (sport)doelstelling te werken. Afvallen betekent extra controle op wat je eet, eindelijk eens tijd om het hardlopen op te pakken of meer tijd om gezondere maaltijden te maken. Dit is het moment!

 

Maar is dit ook echt het moment? Hoe staat het nu met je doel, nu we een aantal weken verder zijn? Heb je in huis alles af, is je werk op orde, ben je fitter of slanker dan ooit? Hoe beleef je de dagen nu? Is dat nog steeds met dezelfde optimistische energie of ervaar je confrontatie? Misschien kriebels, een zenuwachtig gevoel, wat moet ik nog? Voel je je verveelt? Gestrest? Eenzaam? Verandering is vaak erg lastig, omdat je allerlei patronen hebt ontwikkeld die in je hersenen zijn opgeslagen en moeilijk te doorbreken zijn. En zeker in deze tijd, waar al veel flexibiliteit van je wordt gevraagd, is het lastig om ook verandering ten opzichte van je doelstelling na te streven. En dat is het moment dat je reptielenbrein gaat praten.

 

Je lichaam in tijd van crisis

Wat je lichaam doet in tijd van crisis is nog meer luisteren naar je reptielenbrein. Het stukje in de hersenen dat ervoor zorgt dat je onbewust en automatisch keuzes maakt om te overleven. Keuzes die in lijn staan met onze primaire levensbehoeften. Zo zorgt het reptielenbrein ervoor dat je automatisch stopt voor rood licht, de hele dag door ademhaalt of nog even door snoezen omdat het bed zo lekker ligt. Je discipline verzwakt. Je verliest focus en energie. Uit verveling check je vaker je koelkast. Door stress eet je meer. Je sport minder en dan kan dat wijntje er ook nog wel bij zo aan het eind van de dag. Kortom, je drive en inspiratie raken op.

 

Maar gelukkig ben je hierin niet alleen. Het is heel normaal dat je in tijden van onzekerheid en stress een stapje terug doet in de doelen die je hebt, bewust of onbewust. Het is dan ook volkomen logisch dat het ons veel meer energie kost om ons tijden van crisis of stress te houden aan de doelen die we ons op leggen. Gelukkig is herkennen van de problemen ook direct het werken aan een oplossing. Zodra wij hier bewust mee bezig zijn, zien we vaak een gedragsverandering plaats vinden. Een stukje herkenning en motivatie volgt. Wij begrijpen dat deze tijd veel van je vraagt en het reilen en zeilen thuis nu ook meer energie kost. En dat oke. 

Normaal doen
Ons motto “normaal doen”, komt in deze tijd meer van pas dan ooit. Je moet niks, het is oké om het even wat rustiger aan te doen en je mag ook zeker genieten van de extra tijd thuis. Maar wij weten ook dat sport en beweging met een stukje coaching je kan helpen met het verwerken van alle prikkels op een dag. Het stellen van korte en heldere doelstellingen kunnen je week op week houvast geven. Personal Training op maat kan je weer extra motiveren zodat je weer met een voldaan gevoel je dag afsluit. Blijf sterk en fit in deze veranderende maatschappij, maar vooral, blijf bij jezelf.

 

Wij zijn Base2 en wij zijn er voor jou! Samen zorgen we ervoor dat je met de juiste handvatten, motivatie en inspiratie het ritme vast kan blijven houden.

 

We zien je snel, bij Base2!

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Anita Vd Meer (zondag, 04 juni 2023 11:58)

  Hallo Pim en medewerkers,

  Ik sport niet bij jullie maar via de vlogs van Enzo, ben ik bekend met jullie. Ik heb een vraag naar aanleiding van een vlog over dat Enzo via jullie een test heeft gedaan ivm vitaminenen, mineralen, stress, voeding etc waar kan ik dat laten doen?
  Deze vraag heb ik omdat ik longcovid heb en hoop op deze manier er achter te komen. Wat mij zou kunnen helpen, mijn grootste klachten zijn. Weinig Energie, geheugen en concentratie problemen.
  Vandaar dat ik deze vraag stel via dit onderwerp.
  Ik hoop dat jullie dit bericht willen beantwoorden.

  Lieve Groet Anita
  anita1983@hotmail.nl