· 

Hoe jij in 2023 je goede voornemen gaat afvinken

Een doel behalen is eigenlijk heel simpel

Als Personal Trainer zou je kunnen zeggen dat wij er een studie op na kunnen houden hoe mensen te werk gaan als het gaat om sportgerelateerde voornemens. En eigenlijk is het heel simpel. Nu hoor ik je denken: ‘Jaja, simpel. Jij hebt makkelijk praten als Personal Trainer. Jullie ‘moeten’ wel.’ Grappig. Want dat is het nu eigenlijk juist niet. Wij ‘willen’. En wij willen jullie daarbij ondersteunen. Wij vormen letterlijk jullie stok achter de deur. Jullie zijn gemotiveerd, daar waar wij ook ooit begonnen. Inmiddels heet dit bij ons allang geen motivatie meer. Het is gevormd tot discipline en een levensstijl. En precies dat, dat moet gecreëerd worden, dat moet ergens gaan ontstaan. Om ervoor te zorgen dat jij niet anders meer ‘wil’... 

Stel kleine en persoonlijke doelen

Laten we even bij het begin beginnen. We hebben de kerstboom net de deur uit geschopt. En zijn (denken we) helemaal klaar voor een frisse nieuwe start. Een complete reeks aan nieuwe doelen hebben we voor onszelf bedacht en vol frisse tegenzin starten we hier dan ook aan. We gaan nóg bewuster eten, we gaan nu écht hardlopen, we gaan nu eindelijk die paar kilo eraf beuken. Ja, nú moet het gebeuren. Herkenbaar? Vast en zeker. 

 

Om maar gelijk met de eerste open deur in huis te vallen, heb ik hier alvast een aantal tips om je op weg te helpen:

1. Hou het klein. Probeer eerst eens even één goed voornemen realistisch te vormen voor jezelf. 

2. Maak het persoonlijk. Past wat jij wil wel eigenlijk bij jou? 

3. Maak SMART, met een mooi woord. Een truc die al eeuwenoud is en gebruikt wordt om een doel goed te formuleren. Dit wil zeggen dat je je goede voornemen dus Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden gaat maken. Weet dat wij je kunnen helpen je voornemen SMART te maken. 

 

Wellicht heb je dit ook allemaal al wel eens vaker gehoord. En denk je na een aantal pogingen misschien wel, leuk, maar mij lukt het toch niet. Daaag goed voornemen, ik doe mijn normale ding wel. Met het gevolg dat je continu opnieuw een start moet maken.

Succesvolle voornemens zit in eigenwaarde

Persoonlijk denk ik dat succes ook echt in deze tips zit. Houd het klein, maak het persoonlijk en formuleer het SMART. Een doel begint met de realiteit van jezelf. Wat houdt dit doel in voor jou? Wie ben jij als  persoon? Wat vind jij jezelf waard? Misschien lijkt dit nog steeds een heel clichéverhaal voor je. Maar wees nu echt eens even eerlijk. Wat vind jij jezelf nu waard? En hoe groot is die eigenwaarde van jou? En wat ben je bereidt daarvoor te doen?

 

En hoe zit het met je motivatie. Het is essentieel om jezelf af te vragen waar je motivatie daadwerkelijk vandaan komt. Is deze intrinsiek of excentriek? Komt deze uit jezelf of komt deze toch stiekem uit externe factoren voort. Hoe kan je ervoor zorgen dat je deze dan intrinsiek gaat maken. Weet dat dit ook dingen zijn waar wij je in kunnen coachen. Een personal training is niet altijd een fitnesstraining, het kan ook een goed gesprek zijn. Over voeding, of over hoe rot jij in je vel zit, of hoeveel moeite jij dagelijks ervaart om van je hoofd in je lichaam te komen. Of over hoe jouw omgeving je zou kunnen ondersteunen in het proces. Weet dat je keuzes zal moeten maken, prioriteiten en grenzen voor jezelf zal moeten gaan stellen om een goed voornemen te laten slagen. 

 

En dan als laatste, hoe zal jij je omgeving op dit moment beschrijven? Want wat betekent het voor jouw omgeving, als jij ergens compleet voor gaat? Van 0 naar 100. Want misschien lukt het nu wel, dat voornemen behalen. Stel je eens voor, je leven 180 graden omgooien. Voor het eerst in je leven voor jezelf kiezen in plaats van altijd maar voor een ander. Doen wat je leuk vindt, maar dan ook écht leuk vindt. Zul je dan een leuker mens worden, of misschien in eerste instantie wel niet? En is dit het je ook waard? Wat wil jij eigenlijk voor mens zijn, of voor partner, vriend/vriendin, broer/zus, vader/moeder, dochter/zoon en ga zo maar door. Allemaal vragen die jezelf af kunt vragen. En het mooie is, je leven wordt hier ook echt mooier van. Jij wordt hier mooier van. Want je kiest. Waarvoor het ook is maakt niet uit. Je luistert naar jezelf. 

Neem de regie in je eigen leven

Besef je dat je zelf de verantwoordelijk en regie hebt over je eigen leven. Jij maakt je eigen voornemens, je eigen doelen, je inzet. En jij bepaalt hierin ook je eigen tempo. Al zet je vandaag eerst een paar stappen terug. Zolang je maar beseft dat je het zelf waard bent. Kijk maar eens wat er gebeurt op het moment dat jij je eigen keuzes gaat maken. Ik durf te wedden dat jouw zelfvertrouwen een mega boost krijgt op het moment dat jij afspraken die je met jezelf maakt na gaat komen vandaag. 

 

Oh, en zullen we nog één laatste dingentje afspreken met elkaar? Geniet deze keer ook even van het proces, in plaats van je blind te staren op dat einddoel. Kleine persoonlijke stappen bieden meer dan een ver en onrealistisch voornemen. In een maatschappij waar alleen succes telt, waar men leeft op beloning, bevestiging zoekt op social media, reactief en onbewust blijft hunkeren naar dopamine, is bewustwording van je eigen proces des te belangrijker. Juist dat proces waar je jezelf leert kennen en met kleine stapjes dichter bij je doel komt, is zo ontzettend mooi.

Slechts een stukje bewustwording. Dat is waar het om draait. Dat is precies het goede voornemen waar jij mee zou willen beginnen vandaag!

 

Auteur: Nikki Kaatee - Nik PT

Reactie schrijven

Commentaren: 0