· 

Personal Running: starten met hardlopen

Hardlopen stijgt in populariteit

Hardlopen is een sport die laatste jaren steeds populairder wordt. Het gemak van ‘de schoenen strikken en gaan’ zorgt mede voor de populariteit. Ook de komst van Corona heeft hier impact op. Mensen die thuis kwamen te werken hadden voor of na het werk tijd over vanwege de reistijd die wegviel. Groot voordeel van de sport is ook dat je niet lang of ver van huis hoeft om toch een goede training af te werken. Hierdoor is de sport makkelijk te combineren met een (druk) persoonlijk of zakelijk leven. Het afgelopen jaar kom ook ik steeds meer lopers tegen wanneer ik mijn trainingsrondjes afwerk. De weg, het park of het bos is altijd open, hier kan je altijd terecht voor een sportsessie in de buitenlucht. Alleen of met anderen in een Crew, zoals in Amersfoort de 033RunningCrew. 

Let op de risico's met hardlopen

Dat de sport steeds populairder is geworden zal je zelf wellicht ook hebben ervaren. Misschien heb je zelf ook al je eerste hardloop kilometers gemaakt en heb je ervaren hoe heerlijk het is om je hoofd leeg te maken tijdens het rennen. Echt genieten! Totdat je ineens een pijntje voelt in je voeten, onderbenen of knieën. Wat je misschien niet weet is dat hardlopen dan wel een hele toegankelijke sport is, een pijntje of overbelasting heb je zo opgelopen. Voor je het weet zit je met nare blessure. Dat kan de pret natuurlijk aardig drukken.

Een goed (voorbereid) begin is het halve werk

Om zoveel mogelijk blessures te voorkomen wanneer je (weer) begint met hardlopen, zijn de volgende zaken uitermate belangrijk: de schoenen, de opbouw of schema en kracht- en mobiliteit oefeningen. Het begint met de juiste schoenen. Laat je hiervoor altijd goed adviseren bij een hardloopspeciaalzaak! Wanneer je de juiste schoen hebt gevonden kan je in principe starten met hardlopen. Om dan ineens een groot rondje te gaan hardlopen is geen goed idee. Een goede opbouw met een passend schema en de juiste oefeningen is van belang. Wanneer je persoonlijk kan worden begeleid, zal het de kans op blessures doen verkleinen en je plezier vergroten.  

De kracht van Personal Running

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om jouw hardloop levensstijl aan te gaan pakken zal je merken dat het fijn is om iemand te hebben die jou persoonlijk kan begeleiden, met de juiste tips en tricks die passen bij jouw persoonlijke wensen. Er worden doelen gesteld en samen met de coach zal je hiernaar toe trainen. Stapje voor stapje zal je merken dat het steeds makkelijker gaat, en waar in het begin dat rondje nog een grote uitdaging leek, loop je hem nu fluitend rond. Op die manier zal je echt kunnen genieten van het hardlopen.

 

Personal Running zal niet alleen voor startende lopers een goede keuze zijn. Ook wanneer je al een tijdje loopt en eventueel wedstrijden doet, zal het een mooie bijdrage leveren aan jouw hardloop levensstijl. Met passie en plezier zal er gewerkt worden. Door persoonlijk en doelgericht te werken zal je progressie boeken. Want het begint met een doel, maar daarmee eindigt het natuurlijk niet. Ik geloof in de “longrun”. Ook wanneer je al meerdere wedstrijden hebt gelopen en het lijkt dat er geen verbetering in je prestaties te zien zijn, met Personal Running zullen de PR’s verbroken worden!

Personal Running bij Base2

Om zo verantwoord en blessurevrij te kunnen hardlopen is het belangrijk om ook aan de kracht en mobiliteit te werken. Bij Base2 bieden wij de faciliteiten om jouw hardloopdoelen te ondersteunen. Geen mooiere plek dan midden in de bossen om hieraan te werken!

 

- Auteur: Olaf Kerkhof: Hardloopexpert & Coach

Reactie schrijven

Commentaren: 0