· 

De weg naar een six-pack

De afgelopen maanden stonden volledig in het teken van mijn nieuwe doel: droogtrainen naar een six-pack! Na de marathon vorig jaar was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Elke sport en elk doel kent zijn eigen vorm van fitheid. Bij de marathon hield dat spieruithoudingsvermogen en een sterke conditie in. Maar ik voelde me op dat moment allesbehalve afgetraind. Na een mooie eindtijd op de marathon voelde het goed om weer in het krachthonk te staan en op te bouwen wat ik tijdens de marathon aan spiermassa was verloren.

 

Al na enkele weken kwam ik weer terug in vorm en werd het tijd voor mijn nieuwe uitdaging; voor één keer in mijn leven volledig droogtrainen! 1000% inzet en er keihard voor gaan. Ik wilde als trainer graag laten zien wat er mogelijk is en lering trekking uit dit traject. Daarnaast was het een ultiem moment om gelijk mijn schuld te verheffen – een foto in een Speedo…

 

Fit aan de start

Maanden zonder alcohol, dagelijks mijn voeding bijhouden en effectief training stonden aan de basis dit project. De eerste weken gingen top! Ik voelde mij goed en voelde me met de dag fitter worden. Ik viel 10 kilo af met behoud van mijn spiermassa. Ik was ontzettend trots en kon alleen maar met nog meer plezier uitkijken naar mijn einddoel: 1 juni in een Speedo! Maar naarmate mijn vetpercentage daalde tot onder de 10%, kwamen de nadelige gevolgen. Moe en chagrijnig zijn waren eerder de standaard dan de uitzondering. Mijn voeding werd strikter en de calorie inname bouwde gestaag af. Mijn dagen moest ik steeds strakker voorbereiden wilde ik dit volhouden. Sporten koste steeds meer energie en tijd en het werd steeds lastiger om de levensstijl voor mijn doelstelling te combineren met mijn werk als Personal Trainer. De energieke en opbeurende Pim werd voor klanten al snel een vermoeide Pim.

 

De definitie van fit

Buiten het feit dat ik wilde inspireren dat je ook op je 34ste een hoop kunt bereiken met de juist wilskracht en discipline, was de weg naar een six-pack vooral heel confronterend voor mij. De vele complimenten over hoe fit en goed ik er uit zag, vielen steeds meer in het niets bij hoe ik mij voelde. Mijn veranderende lichaam gaf mij geen nieuwe impuls op mijn zelfbeeld. Een ingevallen gezicht, grauw en vermoeid. Ik begon steeds meer de definitie van fitheid in twijfel te trekken. Hoe ultiem dit doel voor mij ook was, het bracht mij niet het gevoel dat ik in optimale vorm van mezelf was.

 

Velen die mij dagelijks hebben gevolgd en gesproken hebben goed kunnen zien en horen wat de impact is geweest van een strak regime naar die six-pack. Mijn doelstelling was gezet op 1 juni. Doordat de impact van mijn doelstelling in mijn dagelijkse leven echter zo groot werd, heb ik besloten de deadline naar voren te trekken. Ik was op… moe van alles. Trainen, hongergevoel, slapen, wegen en tegen veel sociale activiteiten nee zeggen. Keuzes die eigenlijk totaal niet bij mij pasten. Ik voelde me steeds minder Pim en het resultaat stond steeds verder af van hoe ik mezelf zag.

 

Een eerlijk verhaal 

Ik wilde graag bij deze foto’s ook het eerlijke verhaal delen. Dat niet alles is wat het lijkt en dat de definitie van fitheid niet ligt in extremen en idealen. Integendeel zelfs. Een afgetraind lichaam voor even is mooi, maar heeft een grote impact op je zelfbeeld in de periode er omheen. Accepteren dat je niet altijd op je piek kunt leven is een nieuw proces waar je mee moet leren omgaan. Ik heb door mijn ervaring zo veel meer respect gekregen voor bodybuilders en fitnessmodellen die alles op alles zetten voor één moment. Maar ik zou het mijn klanten niet adviseren. Mijn focus zal vooral liggen in eenieders definitie van fitheid en daarnaar gaan werken met een langer termijn doel waar men gelukkig van wordt.

 

Ik ben zeker trots op het eindresultaat en trots op mijzelf dat ik de wilskracht en discipline heb gevonden om zo ver te komen. Ook ben ik enorm blij met alle steun die ik heb mogen ontvangen. Het was een ontzettend leerzaam proces waarin ik mezelf meerdere malen ben tegen gekomen, maar mezelf nu beter ken dan ooit. Met deze ervaring op zak ga ik nu rustig nadenken over een volgend doel. Een die dichter bij mijn principes ligt.  

Auteur: Pim Klement – Personal Trainer

Fotograaf: Arno Cnossen

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Fons Driessen (dinsdag, 28 mei 2019 16:54)

  Een helder en vooral eerlijk verhaal! Maar wel een prestatie!

 • #2

  Yara (dinsdag, 04 juni 2019 19:10)

  Dat heb je mooi gezegd pim

 • #3

  Stephan Schra alistiq (maandag, 18 mei 2020 13:01)

  Hallo ik ben Stephan ik wil zo graag bij jullie sporten kracht training

 • #4

  Mitchell (donderdag, 22 april 2021 18:53)

  Hoi ik ben mitchell 13 jaar en wil heel graag een sixpack hebben voor in de zomer. Ik hoop dat je me kan helpen.

 • #5

  Thomas (maandag, 30 augustus 2021 17:05)

  Hoi pim
  Door jouw en enzo ben ik aan sporten gegaan. Door corona wel wat minder en dat me ma ziek werd. Ben ik wat minder gemotiveerd heb mechien tips om weer te kunnen knallen.
  Het zal me echt keer leuk lijken op tips van je te krijgen
  Groetjes thomas

 • #6

  Amanda (woensdag, 01 september 2021 12:07)

  Hey

 • #7

  Roland (vrijdag, 27 mei 2022 21:10)

  Hey Pim, ik dacht gezien te hebben in je instagram story's dat je een overzicht gaf in wat je voeding inname was op een dag. Is dat nog ergens terug te vinden als inspiratie? Zelf ben ik op dit moment bezig om een flink aantal kilo's te minderen en daarbij is alle inspiratie wat betreft voeding altijd welkom!

 • #8

  Pim (zaterdag, 28 mei 2022 07:21)

  Hoi Roland,
  Leuk dat je bericht.
  Ja klopt ik heb alles afgelopen weken gedeeld in mijn proces van het droogtrainen. Wil je mij anders even een mailtje sturen met je vraag? Op info@base2.nl kan ik daarop even uitgebreid antwoord geven op je vragen.